Search

Monday, September 2, 2013

Albrecht Durer (1471-1528)


El straluceste cu aureola de maestru suveran si sef al Scolii germane. Parionat cercetator al stiintei matematicii si perspectivei geometrice, spirit universal, Durer a fost nu numai marele artist german al epocii, genialul pictor desenator ci si umanistul, care prin vastitatea cunostiintelor, a fost considerat egalul celor mai mari artisti ai Italiei. Opera lui Durer impresioneaza nu numai prin numarul mare de picturi gravuri si desene, ci si prin apreciabila diversitate a genurilor tratate.
Pictura de altar sau compozitia cu subiecte religioase, inspirate din textele biblice, unele contemporalizate, cum sunt,,Fecioara, pruncu Iisus si Sfanta Ana" sau dipticul ,,Adam si Eva" il arata pe Durer preocupat de fixarea fizionomiei si tipurilor antropologice specific germane.
Autoportretele realizate inca de la varsta de 13 ani , s-au succedat continuand transformarile personalitatii fizionomice si psihologice ale artistului. Portretele pictate de Durer au chipuri angulare ,uneori amenintatoare prin asprime. Plasate in general,in pozitie vizibila pe 3 sferturi, modelele pictate de Durer au chipurile analizate profund de pictor.
Dintre gravurile lui Durer,realizate inca din copilarie,remarcabile sunt xilogravurile cu tema Apocalipsului, Melancolia, Moartea si Dragostea. Ductul decisiv, compozitia savanta, structurile axiale dinamice date de Durer in imginile cum ar fii Apocalipsa printre capodoperele puternice si obsedante ale lui Durer.
Spiritul enciclopedic al lui Durer a avut ocazia sa fie martorul unei noi lumi prospere a Numbergului, oras in care artistul s-a nascut, s-a stabilit,a trait si a lucrat. Opera complexa a lui Durer, lumea gandurilor si ideilor, preocuparile savante ale umanismului au marcat momentul exceptional al culturii si artei Renasterii germane in contextul civilizatiei spirituale a continentului.

No comments:

Post a Comment