Search
Monday, September 2, 2013
Tommaso Masaccio (1401-1429)
Masaccio cunoscut si sub numele de Tommaso di Ser Giovanni di Mone este pictorul care face trecerea de la pictura medievala la cea renascentista, prin noutatea viziunilor sale. El pune accentul pe expresivitatea chipurilor si de asemenea este un bun imitator al naturii. Invata de la Brunelleschi si Alberti legiile perspectivei pentru ca sa redeie lumea in care traieste.
Opera lui Masaccio va avea un mare impact asupra pictorilor italieni. Printre picturile lui se numara si: frescele din Capela Brancacci,Sfanta .
La sfârșitul anului 1424 Masolino primește comanda pentru a decora cu fresce capela familiei Brancacci din biserica Santa Maria del Carmine din Florența. Masaccio i se alătură, însă nu în calitate de calfă, ci ca partener de același rang. În acest timp Masaccio este confruntat cu probleme financiare. În august 1426, este convocat în fața scaunului judecătoresc al negustorilor în legătură cu datoriile sale. Reușește să-și plătească datoria doar parțial. Având nevoie de bani, acceptă în anul 1427 o comandă pentru decorarea bisericii San Clemente din Roma. Nu reușește însă să termine lucrarea, deoarece în iunie 1428Masaccio moare subit, în vârstă de numai 27 de ani. Cauza morții sale nu ne este cunoscută.
Masaccio a murit tânăr, dar opera sa exercită încă din timpul vieții sale u influență uriașă asupra artiștilor nu numai în Toscana, ci în toată Italia. Soluțiile inovatoare ale maestrului florentin încep să fie utilizate în scurt timp. Frescele capelei Brancacci îi inspiră printre alții pe Fra Angelico, Piero della Francesca și pe Fra Filippo Lippi. Filippo Lippi este călugăr carmelit și are posibilitatea să-l urmărească pe Masaccio în timp ce acesta lucrează. În curând părăsește viața monahlă și devine pictor. Fiul său,Filippino Lippi, își asumă responsabilitatea finalizării frescelor din capela Brancacci după moarte lui Masaccio. În timpul pictării Capelei Sixtine și Michelangelo a fructificat rezultatele creației lui Masaccio.Treime de la Santa Maria Novella, Florenta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment