Search

Monday, September 2, 2013

Arta Indiei Antice


Manifestarile artistice ale Indiei antice cunoscute pana astazi nu au o vechime comparativa cu cea a artei chineze . Astfel epoca de inflorire a artei antice indiene este cuprinsa intre secolele III i Hr. si IV d Hr.
In arhitectura, momentul cel mai tipic al acestei epoci este stupa, care are rolul unui edificiu comemorativ; el avea un caracter funerar si era destinat pasrtarii relicvelor. Avand forma unei calote de piatra, stupa poate fi un monument de sine statator sau poate fi asezat in interiorul templelor .O caracteristica generala a tuturor monumentelor arhitecturii indiene este bogatia decoratiei sculptate.
Pe langa bogatia basoreliefurilor de pe capitelurile coloanelor, un loc important in sculptura indiana este acordat, inca din aceasta perioada, reprezantarii lui Buddha. El apare cel mai adesea infatisat in timpul contemplatiei, asezat cu picioarele incrucisate si cu ochi intredeschisi. Figura sa exprima liniste interioara, dar si inchidere in sine; ea asculta de regulile de reprezentare impuse de religia budista.
Civilizatia Indiei antice a avut o importanta forta de raspandire, influientand arta regiunilor invecinate.

No comments:

Post a Comment